FONDACIONI "DOM SIMON FILIPAJ"- NJË DEKADË E AKTIVITETIT HUMANITAR DHE ATDHETAR

Posted By: Zaim Halili

Activist i shoqatës, webmaster the web dizajner i faqës anaemalit.org Antar i shoqatës prej vitit 1995

Kategorija - Diaspora | Kulturë

Fondacioni Dom Simon FilipajMe rastin e 10 vjetorit të themelimit

Kur flasim për virtyt shqiptare,gjithmonē  mendohet në tre virtytet e njohura të popullit tonë të cilat janë: besa,mikëpritja dhe trimëria.  Mirëpo , shpeshëherë harrojmë edhe një virtyt tjetër, po aq  i shprehur tek shqiptarët sa edhe tre  virtytet e para dhe poashtu i rëndësishëm .Ky virtyt është pra, bamirësia.Aq sa është e lashtë historia e shqiptarëve, po aq është e lashtë bujaria dhe bamirësia e tyre.Aq sa janë shqiptarēt të njohur për mikpritje, për fjalën e tyre të dhënë dhe për trimëri,po aq janë të njohur edhe për bamirësi. Në të vërtetë, bamirësia apo bujaria shkon krah për krah me mikpritjen. Këto virtyte humane,shqiptarët i kanë demonstruar gjatë gjithë historisë së vet.Ata kur kanë hapur dyert e shtëpisë së tyre për  miqtë dhe për të panjohurit,ata njëkohësisht kanë ndarë me ato edhe kafshatën e gojës.Por jo vetëm këtë. Ata shpeshëherë kanë lënë vehten dhe familjen e tyre ndoshta të uritur vetëm  për të  ushqyer mikun e shtëpisë.Kurse, solidaretiti në mes bashkëkombësve të një gjaku e gjuhe, ka qenë dhe është një karakteristikë e veçantë ndër shqiptarët. Këto  janë virtyte  hyjnore që i njeh vetëm një popull me traditë e kulturë të lashtë dhe unike siç është populli ynë.Nuk është e rastit që nga gjiri i popullit tonë lindi humanistja më e madhe që njeh bota- Nënë Tereza.

Shumë bashkatdhetarë kur u larguan nga atdheu dhe emigruan në shtetet përendimore, bartën me vehte edhe virtytet e trashiguara nga baballarët dhe stërgjyshërit e tyre të cilat u bën pjesë e vlerave të tyre jetësore edhe në diasporë dhe asnjëherë nuk harruan nevojat dhe obligimet ndaj vendlindjes së tyre. Duke u nisur nga këto parime të traditës shqiptare,dy bashkatdhetarët tanë, z. Tomë Shkreli dhe z. Zef Gjokaj, me përkrahjen e një grupi të  aktivistësh shqiptar nga Komuna e Ulqinit që jetojnë dhe veprojnë në Nju Jork me rrethe, dhjetë vite më parë, themeluan Fondacionin humanitar “Dom Simon Filipaj “. Fondacioni u themelu në Maj të vitit 2005 por aktivitetin e vet e filloi në Tetor të të njëjtit vit, dhe të Dielën, me 25 Tetor 2015, në lokalin “Maestro’s”, në Bronks( Nju Jork) do të festohet 10- vjetori i aktivitetit të tij.

Fondacioni mban emrin e meshtarit të shquar shqiptar Dom Simon Filipajt (1925-1999),i cili lindi në Kllezën ( Anë të Malit), dhe i cili ia kushtoi 40 vite të jetës së tij përkthimit të parë të Biblës në gjuhën shqipe .Për kontributin e dhënë për kishën katolike ndër shqiptarë, në vitin 1988 Selia e Shenjtë i dha Filipajt titullin e lartë “Imzot” (Monsinjor), ndërsa në vitin 1992 u shpall “Prelat Nderi” nga Papa Gjon Pali II. Për rolin e tij në dobi të kulturës shqiptare, në vitin 2004 , dekorohet ( pas vdekjes) nga presidenti i atëhershëm i Republikës së Shqipërisë, z.Alfred Moisiu  me Urdhërin “Naim Frashëri” i Artë.

Fondacioni “Dom Simon Filipaj”, i cili kryesisht grumbullon rreth vehtes bashkatdhetarë me prejardhje nga rrethi i Ulqinit, që nga themelimi i vet,mbledh  mjete financiare në kumunitetin shqiptar, mjete këto të cilat   shpërndahen, kryesisht për familjet e rrezikuara shqiptare, pra për ato familje të cilët gjinden në gjendje më të vështirë ekonomike, por edhe për dedikime të tjera në forma të ndryshme të ndihmave financiare në vendlidje.E kam përcjellë aktivitetin e këtij Fondacioni që nga fillimi dhe mund të  konstatoi se Fondacioni “Dom Simon Filipaj” , sa i përket aspektit humanitar, është një ndër fondacionet më konsistente në mbledhjen e fondeve në komunitetin shqiptar  të New York-ut, duke organizuar për çdo vitë, që nga viti 1995, në muajin Tetor mbrëmje fondmledhëse ,ku mesatarisht,për çdo vit mblidhen rreth 25.000 dollarë. Kjo arrihet falë punës dhe dedikimit të aktivistëve të tij,por ajo që është më e  rëndësishme,falë zemërgjerësisë së pjesëtarëve të  kumunitetit të vet , të cilët përmes kontributeve dhe donacioneve të tyre, ndihmojnë drejtëpërsëdrejti,në sadopak përmirësimin e gjendjes së  vështirë ekonomike të individëve dhe familjeve të caktuara ,kryesisht në Komunēn e Ulqinit. Donatorë apo kontribues të Fondacionit,nuk janë vetëm shqiptarët por edhe qytetarë amerikan. Z.William Lee Frost gjatë vitit 2009-2010 kontriboj dy herë me nga 5,000 dollarë, pra gjithësejt 10,000 dollarë, dhe Fondacioni i është mirënjohës për gjestin e tij bujar.

 

Fondacioni “Dom Simon Filipaj”, që nga themelimi i tij në vitin 2005 e deri më sot ka mbledhur më shumë se  250,000 dollarë.Përveç  ndihmave ndaj familjeve me gjendje të vështirë ekonomike në Komunën e Ulqinit, ky Fondacion ka ndihmuar dhe vazhdon të ndihmojë, përmes bursave,shkollimin e dhjetra studentëve shqiptarë , shkollën për fëmijë me aftësi të kufizuara në Anë të Malit ,raste të individëve të sëmurë dhe lehtësimin e përballimeve të shpenzimeve të tyre mjekësore si dhe aktivietete të ndryshme kulturore, siç është “Pranvera në Anë të Malit “, botimin e librave dhe revista e të ndryshme , për disa vite me radhë ka ndihmuar financimin e revistës së Shkollës Fillore në Katërkollë- ” Shkëndia”, revistën ” Buzuku” , etj. Në vitin 2010, Fondacioni në bashkëpunim me Shoqatën Shqiptaro-Amerikane ” Ana e Malit” realizuan aksionin e blerjes së autoambulancës në SHBA dhe dërgimin e saj në Qendren Shëndetësore në Ulqin për nevojat emergjente të banorëve të kësai komune, me vlerë rreth 25.000 dollarë. Në vitin 2012, gjithashtu u financu edhe një autoambulancë  tjetër nga ana Fondacionit “Dom Simon Filipaj”,për të njëjtën qendër shëndetësore me shumën prej 23.000 euro.Në vitin 2009, Fondacioni në bashkëpunim me Shoqatën “Ana e Malit ”

në Nju Jork, sponzoruan  aktivitetin e Dr.Ross ( nga SHBA) dhe ekipit te tij lidhur me realizimin e një kursi për trajnimin  e përsonelit të Qendrës Shëndetësore  në Ulqin, me qëllim të përmirësimit dhe avancimit të shërbimit përkatës, poaçërisht atij emergjent, për banorët e kësaj komune.Vitin e kaluar, Fondacioni financoi ngritjen e shtatorës së shqipëruesit të Biblës, Dom Simon Filipaj me shumën prej 36.000 dollarëve,inaugurimi i së cilës u bë në Shtator të vitit 2014 në Shën Gjergj të Ulqinit.

Në një situatë të tillë  ekonomike në vendlindje ku bashkëvendasit tanë përballohen  dita- ditës  me vështirësi jetësore dhe ekonomike ,Fondacioni “Dom Simon Filipaj” në Nju Jork, me punën dhe veprimtarinë e vet , po shërben si rreze drite dhe ngjall shpresën dhe besimin tek ata ,se diku larg, përtej oqeanit, në SHBA, kanë ku të mbështeten në rast nevoje e vështirësie.

 

Me këtë rast ,përgëzojmë Fondacionin “Dom Simon Filipaj” në përvjetorin e dhjetë të themelimit të tij, duke i uruar edhe shumë përvjetore të tjerë dhe gjithënjë suksese në punën e rëndësishme dhe jetike që po bën, jo vetëm në misionin e tij bamirës ,duke përkrahur materialisht bashkëvendasit tanë, por duke shfaqur përkushtimin ndaj vendlidjes,njëherit po kryen edhe misionin atdhetar.

 

 

 

Xheladin Zeneli

24 Tetor 2015

Nju Jork

Related posts

Cultural Dance Program

Cultural Dance Program

We are very excited to announce the continuation of our efforts in 2018.  Open to all Ana e Malit children Ages 5 to...