Kolokotroni, heroi arvanitas

Dihet se arvanitasit në Greqi janë arbëreshë të zhvendosur në kohë të ndry- shme mes shekujve 13-të – 16-të nga ajo që sot është Shqipëria e jugut. Arsyet për këtë migrim nuk janë krejtësisht të qarta dhe mund të jenë e shumëfishta. Në shumë raste arvanitasit ishin të...

Krim kundër njerëzimit

Për Koha Javore: Frank Shkreli / Nju Jork  Ambasadori Uoker ka thënë se ato që ai ka parë me sytë e tij në Reçak, janë ato që ai i konsideron si prova dërmuese të së vërtetës që ai i deklaroi botës në atë kohë Masakër dhe krim kundër njerëzimi, kështu e ka cilësuar...

Historia e emigrimit të shqiptarëve (3)

„Magjia“ e quajtur Amerikë” Për Koha Javore: Hajrudin S. Muja / Nju jork  Emigranti i radhës që arrijti më 1884 ose më 1886, e që vuri nismën e kësaj historie, ishte Kolë (Nikolas) Kristofori (1860- 1940) nga fshati Katund i Korçës. Nuk punoj shumë në Amerikë...

Malin e Zi e bëmë ne shqiptarët, pse?

Nga Fahri Xharra ”Ky popull asht bash ai populli i vogël shqiptar, aq pak i njohun dhe aq zi i gjykuem në Europë. I vjetër sa fosilet, sa stalaktitat e shpellave jehuese të maleve të veta vigane, dhe i lindun të thuesh prej vetë rrenjeve të vjetra, ai asht sot zot...